Dammstugan, Katrineholm

 Dammstugan


Huset används som sommarbostad. De utvändiga måtten är 10,5 x 5,4 m. Det är i 1 ½ plan, med två kammare inredda på vinden. Väggarna består av ca 20-25 cm lång kubb som murats mellan stående reglar. Kubben är synlig på insidan av gavelspetsarna där man kan se att den består av både klent, kluvet virke och återanvända stockar från ett timmerhus. På ena sidan kan man även se små triangulära fönster som blivit igenputsade på utsidan. Husets väggar är putsade på både in- och utsidan, på utsidan med en ganska grov puts.

Huset är byggt någon gång mellan 1850 och 1880, troligen av en snickare som då bodde på den adressen, med flera barn och inneboende. Under halva huset finns en källare med mycket grova stenmurar som möjligen kan antyda att det stått ett annat hus på platsen tidigare. Kubbkonstruktionen upptäcktes när en av väggarna behövde repareras på 1990-talet. Huset ligger i Katrineholms kommun i Södermanland.

Numera finns även en liten hundkoja byggd av kubb på tomten, där hunden Jasper har flyttat in (foto, husse, Leif Åsberg). Den är delvis putsad, bland annat av Leif, delvis putsad för att visa hur väggarnas konstruktion ser ut. Och Berit visar upp den såg som hon hittade på vinden och som kanske användes vid bygget av Dammstugan.

© Olle Hagman

Senaste uppdatering på denna sida

21 maj 2016